Público
Público
el parlament i la corona

El BOPC publica censurades tres de les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia

Evita els punts que contravenen les instruccions i advertiments del Tribunal Constitucional, com la ratificació que la via de "superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un Estat de dret, democràtic i social" i la menció a la "monarquia corrupta delinqüent". 

Un moment d'una votació al ple monogràfic sobre la monarquia. GUILLEM ROSET / ACN
Un moment d'una votació al ple monogràfic sobre la monarquia. GUILLEM ROSET / ACN

públic / acn

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha publicat finalment aquest dilluns les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia que es va celebrar divendres, tot i que de forma parcial. Evita els punts que contravenen les instruccions i advertiments del Tribunal Constitucional (TC). El secretari general de la Cambra, Xavier Muro, adjunta una nota al final del document en què apunta que té el deure d'"impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material" que pugui suposar l'incompliment de les sentències del TC.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat la decisió i ha afirmat que el secretari general del Parlament "té el deure d'obeir el ple, que és sobirà", i ha apuntat que si no ho fa, el president de la cambra l'hauria de cessar i assumir la responsabiliat de publicar la resolució.

D'altra banda, el diputat al Congrés Jaume Alonso-Cuevillas ha reaccionat a la notícia assenyalant que "sembla que el virus de la por s'ha escampat per certs despatxos del Parlament".

La publicació al BOPC no inclou els punts de la resolució conjunta presentada per JxCat, ERC i la CUP que estableixen que, seguint la voluntat del Parlament, la via de "superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un Estat de dret, democràtic i social" i la menció a la "monarquia corrupta delinqüent". Tampoc hi ha l'apartat de la resolució presentada per ERC que acusa Felip VI d'haver "participat concertadament amb la resta de poders de l'Estat en la repressió i laminació de drets del poble català" ni els proposats per la CUP que reproven el rei "per dècades d'impunitat i d'enriquiment il·legítim" i assenyalen la monarquia com a "pilar cabdal per la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la república catalana".

Cs presentarà "accions judicials" contra el ple i afirma que la no publicació dels punts polèmics "en demostra la il·legalitat"

En canvi, el BOPC manté altres punts polèmics, com el que declara que Catalunya "és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei" o el que assenyala la nissaga borbònica com a "calamitat històrica per a Catalunya" i recorda que Joan Carles I és successor del dictador Francisco Franco i, per tant, "la monarquia espanyola és la continuació del règim precedent".

JxCat insta el president del Parlament a "no amplificar la repressió del 155"

El grup parlamentari de JxCat ha entrat un escrit a registre del Parlament reclamant al seu president, Roger Torrent, i a la Mesa, que facin publicar "íntegrament" les resolucions adoptades durant el debat sobre la monarquia. "Tot allò que se silenciï és una anomalia i no estem per amplificar la repressió del 155 sinó però defensar la democràcia", afirma el portaveu del grup, Eduard Pujol. "A quants parlaments del món algú pren la decisió de silenciar un acord? En les circumstàncies actuals, i tant que el Parlament de Catalunya pot parlar d'una monarquia corrupta i un Estat en descomposició", subratlla el portaveu. Pujol també ha instat Torrent i la Mesa a destituir el secretari general, Xavier Muro, per actuar "de manera arbitrària".

Cs anuncia accions judicials contra el Parlament

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que presentaran "accions judicials" contra el ple i ha emplaçat Pedro Sánchez a impugnar-lo. "Que no miri cap a una altra banda", li ha demanat a Twitter. Carrizosa ha considerat que el fet que el secretari general del Parlament hagi suprimit alguns apartats de les resolucions aprovades per no contradir el Tribunal Constitucional ja "en demostra la seva il·legalitat".

Tres resolucions dels partits independentistes

Al ple de divendres es van aprovar tres resolucions. La primera, aprovada amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP i els vots en contra de la resta de grups, denuncia la connivència dels poders de l'Estat en la "fugida consentida" de Joan Carles de Borbó i assenyala que "l'únic camí per superar el règim monàrquic és constituir efectivament la República catalana com un Estat de dret, democràtic i social". La segona, presentada per JxCat, aposta explícitament per la "abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i reprova als magistrats del Tribunal Constitucional per haver consagrat "un marc d'impunitat absoluta per a la corrupció de la monarquia". L'última és una resolució de la CUP, amb el suport de JxCat i ERC, en la qual es "reprova" a Felip VI i al Govern de Pedro Sánchez després de la fugida del rei emèrit.

Els lletrats de la cambra catalana ja van fer constar, a porta tancada, que aquells punts que poguessin xocar amb anteriors advertiments del TC no serien publicats al BOPC, la qual cosa va suscitar les queixes en el ple del president del grup de JxCat, Albert Batet.

ERC impulsa mocions als ajuntaments perquè retirin els honors a Joan Carles I

D'altra banda, ERC farà arribar a tots els ajuntaments on té representació una moció per retirar els títols i honors que alguns municipis encara conserven per a Joan Carles I. La iniciativa dels republicans també vol reprovar el Govern espanyol "per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit" i instar-lo, conjuntament amb el Congrés, a investigar la corrupció de la monarquia i a derogar el delicte d'injúries a la Corona. També reclama retirar els privilegis i l'aforament de Joan Carles I i permetre'n la fiscalització dels comptes i activitats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?