Público
Público

Comerços oberts diumenges i festius a Barcelona l'any 2023: quins són i quan podran obrir?

Els comerços dels barris de la ciutat amb més turistes podran obrir 30 diumenges i festius durant el 2023: consulta tots els detalls

Una dona mira sabates a la botiga Casas de Portal de l'Àngel el primer diumenge d'obertura de comerços grans a Barcelona .
Una dona mira sabates a la botiga Casas de Portal de l'Àngel el primer diumenge d'obertura de comerços grans a Barcelona . Natàlia Segura / ACN

Els comerços de Barcelona podran obrir diversos diumenges i festius durant aquest any 2023 que acabem d'estrenar. A més, els locals que es troben en l'àmbit de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) -26 barris- podran obrir uns diumenges i festius extra, segons l'acord per ampliar la delimitació i els dies d'obertura comercial de la ZGAT a Barcelona. En total, 20 diumenges i festius que se sumen als altres 10 de tota la ciutat.

Així, els 10 dies que podran aixecar les persianes a tota la ciutat els ha determinat la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. La llei de Comerç, Serveis i Fires del Parlament de Catalunya estableix que els ajuntaments fixaran dos festius més a banda dels vuit dies fixats per a tota Catalunya en què els comerços podran romandre oberts. Aquests seran:

- 8 de gener
- 1 de novembre
- 26 de novembre
- 3 de desembre
- 6 de desembre
- 8 de desembre
- 10 de desembre
- 17 de desembre
- 24 de desembre
- 31 de desembre

Els establiments comercials inclosos a la nova Zona de Gran Afluència Turística que ho desitgin podran obrir les portes tots els diumenges i festius de 12 a 20 hores entre els dies 15 de maig i 15 de setembre. Els diumenges i festius que podran obrir els establiments comercials situats en aquestes zones són:

- 21 i 28 de maig
- 4, 5, 11, 18, 24 i 25 de juny
- 2, 9, 16, 23 i 30 de juliol
- 6, 13, 15, 20 i 27 d'agost
- 3 i 10 de setembre

La regulació estarà vigent fins al 31 de desembre del 2025. És un acord de la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO del febrer de l'any passat, amb el vistiplau de l'Ajuntament de Barcelona i l'aprovació de la Generalitat.

Cua en una botiga del Portal de l'Àngel de Barcelona, en una imatge d'arxiu
Cua en una botiga del Portal de l'Àngel de Barcelona, en una imatge d'arxiu. ACN

Amb tot, el sindicat UGT ha denunciat en els darrers mesos l'incompliment per part de grans cadenes de la condició de voluntarietat per treballar els festius. De fet, a l'estiu va amenaçar amb la sortida de l'acord.

Quins barris formen part de la ZGAT?

La regulació de la Zona de Gran Afluència Turística abasta els comerços que estan inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT). Els barris que en formen part són:

- Ciutat Vella: el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera i La Barceloneta.
- L'Eixample: la Nova Esquerra de l'Eixample, l'Antiga Esquerra de l'Eixample, la - - Dreta de l'Eixample, La Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.
- Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs i part de Poble Sec i la Font de la Guatlla.
- Les Corts: Les Corts.
- Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany i part del barri del Putxet i el Farró.
- Gràcia: la Vila de Gràcia, La Salut, el Camp d'en Grassot, Gràcia Nova i part de Vallcarca i els Penitents.
- Horta-Guinardó: Baix Guinardó.
- Sant Martí: la Vila Olímpica, el Poblenou, Parc i la Llacuna, Diagonal Mar i el Fòrum Marítim.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?