Público
Público

Joan Manuel Serrat guanya el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024

El cantautor català es va retirar dels escenaris l'any 2022. Des d'aleshores ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura o la medalla d'honor de la SGAE, entre altres distincions

Joan Manuel Serrat ahir al Palau Sant Jordi.
Joan Manuel Serrat ahir al Palau Sant Jordi. Paco Peris

Joan Manuel Serrat ha estat guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024. El cantautor i compositor català es va retirar dels escenaris el desembre del 2022 amb un últim concert al Palau Sant Jordi de Barcelona. Des d'aleshores, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura o la medalla d'honor de la SGAE, entre altres distincions, i ha estat investit, juntament amb Maria del Mar Bonet,  doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona.

Serrat és un referent de la cançó popular i un pioner de la Nova Cançó catalana, una veu destacada contra la repressió del règim franquista, que el va portar a l'exili a Mèxic durant un any. El 1968, el cantautor va renunciar a cantar al festival d'Eurovisió perquè no ho va poder fer en català. Un dels temes més destacats de Serrat és Mediterráneo, considerada una de les millors cançons de la música espanyola de tots els temps.

El català ha enregistrat més de 500 cançons, ha publicat més de 40 discos i ha posat música als versos de poetes com Antonio Machado, Miquel Hernández, Neruda, Benedetti, Alberti, Lorca o León Felipe.

Un referent cívic

El Princesa d'Astúries de les Arts és un premi de dimensió internacional que l'any passat va rebre l'actriu Meryl Streep i que, en anteriors ocasions, també han rebut el cineasta Martin Scorsese o l'escultor Richard Serra. Serrat ha estat escollit d'entre 50 candidatures de 21 nacionalitats. La gala es farà el 25 d'octubre a Oviedo.

El jurat del premi ha acordat concedir-lo per unanimitat per l'abast d'una trajectòria artística que transcendeix la música i esdevé "un referent cívic, sumant a les lletres de les cançons la força de l'himne col·lectiu amb voluntat universal". També han aplaudit l'arrel mediterrània i la poesia i la música "al servei de la tolerància", els valors compartits, la riquesa de cultures i llengües i la voluntat de llibertat.

"Defensor del diàleg davant la crispació, l'obra de Joan Manuel Serrat és un exponent de la seva irrenunciable vocació d'estendre ponts entre països i generacions", ha subratllat el jurat.

Considerada una de les figures més destacades de la cançó moderna, el Premi Princesa d'Astúries ha recordat que les cançons formen part de la memòria emocional de diverses generacions a Espanya i l'Amèrica Llatina. "Tant en català com en castellà, dues llengües que ha fomentat i ajudat a progressar, lluny de qualsevol enfrontament, des d'un equilibri natural com a vehicle de concòrdia", han apuntat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?